Eidum Gårdsbakeri, godt brød
Category Reportasje/Publisert

Disse brødene får kundene til å kjøre i flere mil

Solvår Lillemo Reinsberg hadde egentlig ikke lyst til å ta over gården hjemme i Stjørdal. Helt til hun bestemte seg for å bli baker.

Skjønnheten kommer innenfra, og den slår imot oss med en gang vi åpner døra til Eidum Gårdsbakeri. Nybakt brød med gylne, sprø skorper, finnes det en deiligere duft? Den duften er dagligdags her på Eidum, og faktisk var det tanken om den som fikk Solvår Lillemo Reinsberg til å flytte fra Oslo og «hjem» til Stjørdal og barndomsgården.

Nå har hun drevet gårdsbakeri i den gamle potetkjelleren i fire og et halvt år. Og den ene, store bekymringen har vist seg grunnløs: Jovisst finner kundene frem hit til langt «uti sorta». Stadig flere kommer innom de to dagene i uken da bakeriet holder åpent, fast bestemt på at Eidums brød er verdt den ekstra kjøreturen.

Ekte råvarer og god tid

– Vi baker bare med ekte, naturlige råvarer. Og tid. Deigene til det vi skal bake i morgen, står allerede til heving nå. Da smaker brødet bedre, og vi kan bruke mindre gjær, forteller Solvår, som siden i fjor har fått hjelp til baksten av Marcus Steinigk.

Eidum Gårdsbakeri
Solvår Lillemo Reinsberg har alltid likt å bake. Nå er bakingen fulltidsjobb. Foto: Gry Traaen
Eidum gårdsbakeri
En god melskrape må til hvis du skal bake hundre brød om dagen. Foto: Gry Traaen
Eidum gårdsbakeri
Full konsentrasjon når Marcus Steinigk setter brødene inn i ovnen. Foto: Gry Traaen

Han oppdaget brødene fra Eidum på en markedsdag. Spesielt rugbrødet gjorde inntrykk på tyskeren, for gode rugbrød er etter hans mening mangelvare her til lands.

Første åpningsdag etter sommeren sto han i potetkjelleren, og de to ble kjent.

Det var en perfekt match. Marcus er nemlig utdannet baker og drev tidligere sitt eget bakeri i Tyskland. Og Solvår hadde akkurat innsett at bakeriet trengte flere hender.

Hemmelighetene er fortsatt akkurat de samme. Det fins ingen hemmelighet. Ikke når brødet bakes på gamlemåten, helt uten juks og tilsetningsstoffer.

– Oppskriftene er bare mel og vann og salt og gjær. Det som skiller, er utstyret og at det er håndlaget. Og tiden du bruker, smiler Solvår.

Populært gårdsbakeri

Det bakes på høygir inne i bakeriet. Marcus veier opp mens Solvår former deigen til landbrød for å sette det til etterheving. I ovnen står grovbrødene, med en gang de er ferdigstekte går neste ladning inn. Borte ved vinduet viser termometeret 31 grader, det er ingen unnskyldning. Arbeidet må gå unna nå før kundene kommer.

Det håndmalte skiltet med «Åpent i bakeriet» settes ut langs grusveien tirsdag og fredag. Men også resten av uka bakes det på Eidum. Blant annet leverer de brød til Scandic Hell noen kilometer nedi dalen.

Eidum Gårdsbakeri
Eidum Gårdsbakeri holder åpent for kunder to dager i uken. Foto: Gry Traaen

Også mange av de andre kundene er faste – selv om de handler i mindre skala.

– Vennene mine kaller meg bare «hu med brøa», ler Solvår.

Kjell Asgeir Moum fra Hommelvik tar turen til gårdsbakeriet hver gang det er åpent. Han er ikke i tvil om at baksten er verdt hver eneste av de 12 kilometerne han må kjøre hver vei.

– Dette er skikkelige brød. Du blir mett av dem. Vi gikk lens her forrige uke og måtte ty til en nødløsning fra Rema. Det var natt og dag i forskjell, sier han.

Oppskrift

Kjernebrød à la Eidum Gårdsbakeri

Reportasje

Ingredienser

3 Porsjoner

 • 650 g grovt sammalt hvete
 • 8,5 dl kaldt vann
 • 650 g fint hvetemel
 • 24 g salt
 • 10 g gjær
 • 40 g gresskarkjerner
 • 40 g solsikkekjerner
 • 40 g linfrø

Du trenger

 • Eltemaskin

Slik gjør du

 1. 1.

  Bland kaldt vann med det grove melet og la det stå i 20 minutter.

  NB! Kaldt vann fungerer kun hvis du langtidshever. Hvis du vil korttidsheve brødet, må du bruke lunkent vann.

 2. 2.

  Bland inn resten av ingrediensene, og elt deigen på sakte fart i 15–20 min i eltemaskin. Deigen skal henge godt sammen og være spenstig når den er ferdig eltet.

 3. 3.

  Sett deigen i kjøleskapet over natten (10–12 timer) eller la den hvile i romtemperatur i 2–3 timer. Begge metodene gjør at deigen hever skikkelig, men langtidsheving gjør at smakene setter seg enda bedre.

 4. 4.

  Oppskrift hjemmebakt brød, kjernebrødDel deigen i tre og form til stramme kuler, la dem hvile i 15 min før du former dem til brød. Rull gjerne brødene i grovt mel eller kjerner/frø før du setter dem på stekeplate eller legger i smurte former.

 5. 5.

  La brødene heve i romtemperatur med et klede over til de har ca. dobbel størrelse. Dette tar et par timer.

 6. 6.

  Forvarm ovnen til 230 grader. Skjær noen små snitt i brødene før du setter dem inn. Et tips er å ha en langpanne nederst i stekeovnen og fylle 2–3 dl vann i den idet du setter inn brødene. Dette gir damp og gjør at brødene utvider seg bedre i starten av steketiden.

 7. 7.

  Brødene stekes på 230 grader i ca. 30 min.

Relatert innhold