kaffe, kaffebønner
Category Hverdag/Posted on

Syv ting du må vite om kaffe

 

Noen enkle punkter vil gjøre at kaffen blir mye bedre – uten å føre til nevneverdig merarbeid. Vi ba barista ved Scandic Nidelven og tidligere norgesmester i kaffesmaking, Idar André Ellingsen, fortelle litt mer om «det sorte morgengull».

1: Bønnene

Kaffebønner har forskjellig smak etter hvor og hvordan de er dyrket, akkurat som vin. Bønnetype, jordsmonn, klima og høyde over havet er noen av faktorene som spiller inn. For å beholde kvaliteten, må bønnene behandles bra under hele prosessen, fra dyrking og plukking til lagring og transport.

kaffe
Idar André Ellingsen ved Scandic Nidelven er lidenskapelig opptatt av god kaffe. Foto: Gry Traaen

2: Brenning

Hver bønnetype har sin brenneprofil for å få frem hele sitt smakspotensial. Vi mennesker har i tillegg ulik smak; noen liker mørkbrent kaffe mens andre foretrekker den lysere og mer syrlig/fruktig. Uansett brenningsgrad gjør brenningen at bønnene forvandles til ferskvare. Mens grønn kaffe har en holdbarhet på cirka et år, vil brente bønner miste særpreget etter fire til seks uker.

3: Kverning

Når kaffen kvernes, fremskyndes prosessene slik at holdbarheten blir enda kortere. Derfor mener Idar at den alle beste investeringen en kaffeelsker kan gjøre, er å kjøpe en god kaffekvern slik at du kan kverne bønnene rett før du skal brygge. Kverningsgrad avhenger av hva slags bryggemetode du skal bruke, så kjøp en justerbar kvern.

4: Dosering

Bortsett fra for espressokaffe er riktig dosering den samme uansett bryggemetode: Du skal bruke 60–70 gram kaffe per liter vann. Bruk gjerne en kjøkkenvekt til å veie bønnene.

kaffebønner
For riktig dosering bør du aller helst veie opp kaffen. Foto: Gry Traaen

5: Vann

Godt vann er viktig. Bruk rent, friskt, kaldt vann. Temperaturen under bryggingen bør ligge på mellom 92 og 96 grader.

6: Rengjøring

Kalkavleiringer fra vannet, kaffefett fra bønnene og annet smuss setter vond smak på kaffen. Vær derfor nøye med å rengjøre bryggeutstyret jevnlig.

7: Kaffe er ferskvare

Det hjelper ikke å legge masse penger i å kjøpe en god kaffe hvis de brente bønnene blir gamle. Kaffe er en ferskvare og bør behandles deretter.

 

Relatert innhold