Category Jul/Publisert

Inviter til en bugnende julefrokost!

Julefrokosten første eller andre juledag er for mange av oss julens høydepunkt. Huset er stille mens vi finner fram rester fra julemiddagen og supplerer med ferske bakevarer og fristende pålegg i alle varianter. Salt og søtt i en salig forening, på et vakkert, julepyntet bord.

Det er mye som skal få plass når det dekkes opp til julefrokost. Alle foto: Gry Traaen

Julefrokostbordet skal bugne og vi skal sitte til bords lenge, lenge. Vi har all verdens tid og koser oss med mat, drikke og den gode samtalen rundt bordet, sammen med familie og venner. Den hektiske førjulstiden er over, gavene er for lengst pakket opp, vi kan senke skuldrene og bare nyte. I tillegg til rester fra julemiddagen kan en julefrokost bestå av ulike småretter. Syltet, saltet, sitrus, nellik og kanel skaper garantert julestemning hos smaksløkene.

Ta deg god tid
Mye av maten kan lages en god stund i forveien, så det er ingen grunn til å stå opp grytidlig. Husk også at jo flere retter du lager, desto mindre trenger du av hver rett.

Blir du allikevel litt stresset med tanke på at det er din tur til å servere julefrokost i år? Ingen grunn til det, sett på litt deilig julemusikk og la gjerne barna få hjelpe til på kjøkkenet. Finn fram det du allerede har i huset av julemat og bruk det som utgangspunkt. Det går selvsagt også an å be gjestene ta med seg et bidrag til julefrokosten i form av et pålegg eller en rett.

Prøv gjerne noen av oppskriftene våre på frokostbordet i romjulen. Klikk på bildet eller lenken i bildeteksten for å komme til oppskriftssiden.

gry_4897
La ikke kjøttet få dominere fullstendig på frokostbordet. Sørg for at hjemmegravet laks og den perfekte eggerøren også er blant godbitene på buffeten.
lun leverpostei, hjemmelaget julepostei, leverpostei oppskrift
Hjemmelaget leverpostei kan med fordel serveres mens den fortsatt er nystekt og lun. Denne godbiten maker godt sammen med sopp og sprøstekt bacon.
hjemmelaget tomatsild, tomatsild oppskrift, julesild
Alle gode frokoster bør ha sild på bordet! Denne oppskriften på tomatsild blir garantert en suksess julefrokosten, og kan gjerne tas med som gave til vertskapet.

 

gry_4868
Godt brød hører med til frokosten. Og det kan gjerne være hjemmelagd. Prøv for eksempel oppskriften på brytebrød.
gry_4814
Velg ulike ostetyper og pynt opp fatet med fersk fiken, nøtter, druer og annet som smaker godt sammen med ost.
Den søte avslutningen: Epler med kanel… Den runde sødmen til epler i kombinasjon med nøtter, kanel og honning blir til en riktig godsak av en dessert. Oppskriften finner du her.

 

Varm deg på hjemmelagd epletoddy – bytt ut morgenkaffen med en varmende toddy som smaker eple og julens krydder.

Her er noen forslag til julefrokosten – du legger til og trekker fra det du måtte ønske:

Til ostefatet:

  • Edamerost
  • Jarlsbergost
  • Brie
  • Blåmuggost
  • Brunost

Det lille ekstra:

Noe søtt til dessert er det alltids plass til!

  • Kransekake
  • Epler med kanelstenger
  • Epletoddy
Foto: Gry Traaen
Dekk opp med vakre glass og server eplejuicen fra karafler i stedet for kartong. Få flere tips til et vakkert pyntet frokostbord. 

Relatert innhold