Category Sunt/Publisert

Good morning, sunshine! Yoga med Vibeke Klemetsen

Enten du er på reise, på jobb eller nyter en rolig helg på hotell, er det alltid deilig å starte dagen med å bevege seg, komme i kontakt med pusten og sette agendaen for dagen med litt yoga. Her har du en liten sekvens på ca 10-20 minutter som kan gi deg en ekstra god start på dagen, tilpasset for deg som er ny til yoga.

Solhilsen har alt: det er en serie av øvelser som stimulerer blodomløpet, varmer opp muskler og ledd, styrker og justerer hele kroppen og dirigerer sinnets fokus innover. Den fungerer som et verktøy som tjener alle formål, som en hammer som også er en sag og en skrutrekker på samme tid, hvis du kan forestille deg den slags verktøy. Den inneholder utvidende bevegelser, foroverbøy, trening av kjernemuskulaturen, styrke for overkroppen, den åpner hjertet og strekker ut musklene på baksiden av lårene.

  • Solhilsen finnes i utallige varianter og innenfor mange ulike yogaretninger, og her gjelder det bare å lære den du liker best ordentlig slik at du unngår skader.

Sekvensen som vises på de to neste sidene kan betraktes som en av de klassiske solhilsene og er den som brukes innenfor blant annet Ashtanga Yoga. Du kan endre denne bestemte varianten av Solhilsen ved å leke med tempoet. Hvis solhilsen brukes som oppvarming for din yogaøkt, vil du gjøre denne i raskt tempo. Dette vil raskt gjøre deg ganske varm. Da holder det ofte å gjøre 5-10 solhilsener før du fortsetter med andre øvelser. Hvis solhilsen gjøres som en egen treningsøkt, kan du prøve å gjøre øvelsene i sakte tempo og med mye mer bevissthet. Da vil du oppleve sekvensen mer som en meditasjon in motion.

Beveger du deg raskt vil sekvensen virke mer stimulerende, mens beveger du deg sakte er den mer beroligende. Uansett hvordan du gjør det, så kan altså sekvensen være som en selvstendig mini praksis på dager når du har mindre tid eller en oppvarming for en lengre økt.

Bilder og tekst: Vibeke Klemetsen

OPPVARMING

SOLHILSEN

Du skal flyte gjennom hver av disse bevegelsene koordinert med innpust eller utpust. Bare nedovervendt hund holdes i fem innpust.

Relatert innhold